Windows snart under 50%

asymco har Horace Dediu i ett blogginlägg, ”The rise and fall of personal computing”, skapat några spännande grafer som visar hur marknaden för persondatorer har förändrats med åren. Läs gärna hans inlägg och kolla speciellt in den korta videon.

När han summerar allt vad vi i dag kan kalla personliga datorer, det vill säga traditionella datorer plus bärbara i formen surfplattor och smarta telefoner får han fram följande intressanta graf: 

Jag tycker att den bilden illustrerar ganska väl vad som menas med att vi lever, eller åtminstone är på väg in, i post-PC eran. Efter att i tiotals år fullständigt dominerat bilden har på bara några år windows dominans kraftigt försvagats. Självklart kan man inte rakt av jämföra en vanlig dator med en smarttelefon men man kan nog ändå ta detta som en indikation på att landskapet för persondatorer håller på att förändras.

Affärsmöjligheterna för de nya typerna av enheter kommer snart att överskugga den traditionella windowsmarknaden.

Kanske kommer vi i framtiden att se tillbaka på tiden runt 2010 och säga att det var då som trenden vände och en helt annan marknad för mjukvara och hårdvara tog vid.

Mer om post-PC:

Framtidens dator är en apparat

En reaktion på ”Windows snart under 50%

Kommentarer inaktiverade.