Framtidens dator är en apparat

Vi hör ofta uttrycket post-PC, inte minst från Apple, men vad betyder det? Bokstavligt talat betyder det så klart ”efter PC”. Bakom uttrycket ligger tanken att vi rör oss mot, eller redan lever i, en tid då PCn inte längre dominerar som persondator. Apparaten som ersätter PCn är delvis den smarta telefonen men i allt högre grad även surfplattan och då i första hand Apples iPad.

iPad2 med iOS5

Jaha, vad är det med det då? Vi har ersatt våra stationära datorer med bärbara. Det blir väl samma sak med att byta den bärbara mot en surfplatta? Om vi lägger den stundtals heta debatten om huruvida iPad är en dator eller inte åt sidan för ett slag, så tror jag ändå att vi står inför ett betydligt större skifte än bara ett byte av formfaktor.

Det har tidigare funnits platta datorer med pekskärm av olika slag. De har alla byggt på att man helt enkelt byggt en platt dator med samma möjligheter och begränsningar som en bärbar dator. Man hade så gott som alla anslutningsmöjligheter som i en bärbar dator och operativsystemet var i princip samma som fanns i andra datorer. Hur bra fungerade det? Inte alls!

När Apple designade iPad var man mycket målmedvetna och gjorde flera designval som kommer att påverka hur vi arbetar i framtiden. Det gäller inte bara hur vi använder en dator i hemmet utan också på arbetsplatserna. Du kommer att påverkas av detta även om du använder en surfplatta av annat fabrikat eftersom Apple har gjort grundskissen som alla kopierar ifrån. Precis som man gjorde med iPhone.

Vad var det för snilledrag man gjorde? Man hade kunnat bygga en platt Mac och göra om samma misstag som andra datortillverkare gjort men i stället valde man att se problemet från ett helt annat perspektiv. Man byggde inte en dator utan en datoriserad apparat (appliance på engelska). På så sätt kunde man helt frigöra sig från förutfattade meningar om hur en dator skall se ut och hur den skall fungera. Man var fri att tänka nytt.

Trådlös och utan anslutningar

En iPad har bara två externa kontakter: dockanslutningen och hörlursuttaget. Det finns inga expansionsportar. Det här är naturligtvis medvetet. en iPad skall vara mobil och då vill man inte släpa med sig en massa sladdar och adaptrar. Man tar iPaden och så har man allt man behöver. Alla anslutningar sker trådlöst. Vill du koppla till ett tangentbord? Det gör du trådlöst via Bluetooth. Vill du skriva ut något? Det kan du göra trådlöst via Air-print. Visa en film eller dina bilder på TV:n? Trådlöst via Airplay. Inget trassel med HDMI-kablar som aldrig är tillräckligt långa. Självklart kommer man också åt Internet via trådlös anslutning.

Inget filsystem

Det finns de som tycker att det är en brist att man som användare inte kan komma åt iPadens filsystem. Det finns till och med de som tror att Apple helt enkelt inte klarade av göra en filutforskare till iPad. Självklart är det medvetet. Filsystem har inget självändamål, det har bara varit det enklaste sättet för användarna att organisera sina dokument. Men filsystemen har mer eller mindre spelat ut sin roll. De har alltid varit komplicerade att förstå för icke-tekniska användare och efterhand som vi allt mer lagrar dokument i molnet fungerar abstraktionen av ett filsystem allt sämre. På en iPad hanteras därför användarnas dokument direkt av de appar som använder dem.

App Store

Apples App Store är en viktig del i framgången för iPhone och iPad. Det är det enda sättet man kan installera program på en iPhone eller iPad. Det medför flera fördelar för användaren:

  • Kvalitetskontroll. Apples granskning gör att man kan förvänta sig en miniminivå av funktionalitet och det blir svårare för illasinnade program att sprida sig.
  • Utbudet. Apple har gjort det väldigt lätt för utvecklare att publicera sina program på App Store vilket i sin tur har lett till ett stort utbud av appar.
  • Enkelhet. Det har aldrig varit enklare att köpa och installera applikationer än på App Store. Det gör att så gott som alla som använder iPad kan köpa och installera egna appar.

Personlig

En iPad är personlig. Den är inte designad för att delas med andra användare. Det gör att många saker blir enklare att hantera bakom kulisserna och det gör att användaren har tillgång till allt som finns på plattan. Att man bara kör en app i taget och att appen tar upp hela skärmen gör också att interaktiviteten med apparna blir väldigt personliga.

 

Kanske någon tänker, ”men en iPad är ju bara en stor iPhone, all design gjordes väl för telefonen?”. Helt klart är designfilosofin bakom iPhone samma som iPad. Men mycket talar för att iPaden designades innan iPhone.

Jag behöver knappast nämna att självklart kommer både stationära och bärbara datorer att finnas kvar och användas under många år än även om vi är i post-PC. Men all spännande nyutveckling har redan flyttat från PC-världen.

Framtiden är post-PC! Är du redo för det?

Mer om post-PC:

Windows snart under 50%